Plantadvies en Tuinontwerp

Tuinschets

Tuinontwerper

Tuincoach

Beplantingsplan

Hoe maak ik een nieuwe groene tuin?  Hoe richt ik mijn tuin, buitenruimte of borders in met sterke planten? Waar vind ik plantadvies of een beplantingsplan voor het samenstellen van mijn tuin en tuinborders?  En hoe onderhoud ik m’n tuin? Allemaal tuinvragen waar ik u mee kan helpen.
Als beplantingsadviseur en tuinontwerper ondersteun ik u graag bij deze vragen over uw beplantingsplan, borderontwerp of groenontwerp. Ik ontwerp de groene basis voor uw tuin. Of dat nu een border is, een tuin of een park. Een stadstuin of boerenerf. Een bloemenweide of strakke tuin. Een kantoortuin of kruidentuin.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van een plantplan voor uw borders, nieuwe planten adviseren voor uw bestaande tuin, (her)ontwerpen van uw groene tuin, begeleiden bij borderontwerp of begeleiden bij het samenstellen van uw buurt- of instellingstuinen. Al vele jaren ondersteun ik particulier, hovenier, tuincentrum, bedrijf, instelling en architect met groenadvies, beplantingsadvies, borderontwerp, inspiratie en extra handen. Meer weten? Bel of mail voor een vrijblijvende kennismaking.

Ik ondersteun u bij het ontwerpen van een groene tuin en het samenstellen van borders. Die voldoen aan uw wensen en eisen.
Een groene oase die fijn is om in thuis te komen, prettig is om in te werken, samen te komen, te eten en te genieten.
Een beplantingsplan met rijke gezonde beplanting, passend bij de plek en de opdrachtgever. Dat kan een heel eenvoudig plantplan zijn of zeer luxe en uitgebreid.
Kijk hier voor meer informatie en mogelijkheden.

Heeft u hulp nodig bij andere groene vragen?
Informeer eens naar de tuincoach voor persoonlijk tuinadvies. Ik ondersteun u bijvoorbeeld bij persoonlijk tuinadvies of onderhoudsadvies.
Ik ben zelf een enthousiast tuinier, ben gedegen opgeleid en heb veel ervaring in de tuin en met planten.
Ik adviseur u graag ter plekke in uw eigen tuin. Met een snel advies of een persoonlijke workshop tuinieren.
Kijk hier voor meer informatie en mogelijkheden.

Hoe groot of klein uw tuin ook is, voor planten is altijd plek. Planten geven plezier. Geven heerlijk eten. Geven schaduw. Dempen overvloedige regen. Zorgen voor prachtige bloemen en mooie zaden. Geven een thuis aan vogels, bijen, vlinders en vele andere dieren.

Maar wat is een sterke plant? En welke planten zijn onderhoudsvriendelijk? Moeilijk? Ik help u graag.
Kijk hier voor meer informatie en mogelijkheden.

Wat is een tuinontwerp?

Het klinkt bijna vanzelfsprekend: een tuinontwerp is een ontwerp van de tuin. Dat is veel meer dan een paar mooie lijnen op papier of een prachtig 3D-plaatje.
In een goed tuinontwerp komen veel elementen samen: de stijl, het uitzicht, de privacy, het gevoel, de omgeving, toekomstbestendigheid, klimaat, de bodem, looproutes, terrassen. En zeker ook het groen: de bomen, planten en groene ruimte. Groenerwaard maakt zelf geen totaal tuinontwerpen. Ik ben er voor de groene structuren, beplanting en uitstraling van uw tuin. Ik ga door waar andere tuinontwerpers en hoveniers vaak stoppen: met plantenkennis en beplantingsplannen. Groenerwaard is de volgende schakel in het proces naar een fijne groene omgeving.

Wat is een beplantingsplan?

Wat is een tuin zonder beplantingsplan. In mijn ontwerpen is de groene ruimte het belangrijkst. Met een juiste keuze voor planten krijgt uw tuin zoveel meer sfeer en extra aandacht voor het ontwerp. In een goed beplantingsplan wordt gekeken naar een juiste combinatie van planten op de plek. Zon/schaduw, vochtig/droog, grondsoort, wind, vorst, etc. Allemaal elementen waar een groene tuinontwerper rekening mee houdt. In het beplantingsplan ziet u per border precies waar welke plant komt te staan. Met uitleg over de plant en foto’s. Dat kan een eenvoudig basisplan zijn, maar ook een uitgebreid luxe tuinadvies met onderhoudsplannen per plant. Het borderplan is op schaal, alle onderdelen staan er duidelijk in vermeld met aantallen. De hovenier (en misschien uzelf wel) kan er zo mee aan de slag.

Waarom een groene tuinontwerper?

Met een goed tuinontwerp krijgt u ook echt de tuin waar u van droomde. Doordat er een gedegen plan ligt, weet u wat er moet gebeuren en welke planten het goed doen in uw tuin. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Ook biedt een tuinplan de mogelijkheid om de tuin stapsgewijs aan te leggen en toch een goed geheel te krijgen. Zo bespaart u niet alleen veel tijd en geld, maar ook frustratie.

Iedereen kan een paar lijnen op papier zetten, maar een gedegen borderplan is het eindresultaat van een proces. De tuintekening is zichtbaar, maar de weg ernaar toe, het denkproces, is er onzichtbaar in verweven. Een tuinontwerper neemt u mee in dit proces en stelt vragen. Stelt zich onafhankelijk op en kan u daardoor ook professioneel en ongebonden van advies voorzien.

Wat doet een groene tuinontwerper?

Een tuinontwerper is degene die de tuinschetsen, het tuinontwerp en het beplantingsplan maakt. Altijd samen met u. In een persoonlijk traject ontdekken we samen wat uw eisen en wensen zijn, wat u wel en niet wilt. En wat de mogelijkheden en beperkingen van de plek zijn. Een goede tuinontwerper neemt u stap voor stap mee. Hiervoor is langdurige ervaring en scholing nodig. Achter het mooie plaatje zit zoveel kennis die tuinontwerpers en groenontwerpers graag met u delen.

Na de online aanmelding, vindt er een persoonlijk kennismakingsgesprek plaats. Telefonisch of op locatie, die keuze is aan u. Na het inmeten en/of inventariseren gaan we aan de slag met het beplantingsadvies. Zodra het concept-plan klaar is, bespreek ik die met u. Helemaal tevreden? Dan krijgt u het ontwerp zowel digitaal als in een papieren boekje toegestuurd. Hier vindt u meer informatie over het ontwerpproces.

Tuinontwerper, Tuinarchitect, Groenontwerper of Hovenierr?

Maakt het eigenlijk iets uit door wie u de tuin en uw beplanting laat ontwerpen? Is er verschil tussen tuinontwerpers, tuinarchitecten, landschapsarchitecten of hoveniers?

Jazeker! Iedere beroepsgroep heeft z’n eigen specialisatie en vaardigheidseisen. Architect mag je je niet zomaar noemen, dat mag pas na een theoretische universitaire studie en een aantal jaren praktijkervaring op een bureau. Een tuin- en landschapsarchitect ontwerpt over het algemeen meer de visie, grote lijnen en vaker in het openbaar gebied.

Een goede hovenier heeft -als het goed is- een gedegen MBO-opleiding. Er zijn gelukkig veel goede vakmensen die prachtige tuinen aanleggen. Helaas mag iedereen zich hovenier noemen en is het dus belangrijk van tevoren goed te informeren naar de kennis en kunde. Een hovenier kan de tuin voor u aanleggen. Een aantal van hen biedt ook het ontwerp aan. De kwaliteit ervan is heel wisselend. Er zijn hoveniers die erg goede ontwerpen maken, maar ook die andere kwaliteiten hebben. Vaak bent u verplicht om de aanleg door deze vaklui uit te laten voeren als zij het ontwerp gemaakt hebben. Let op als het tuinontwerp gratis wordt aangeboden: uiteindelijk worden de kosten hiervan gewoon verwerkt in de aanleg.

Ook Tuinontwerper of Groenontwerper is een vrij beroep. Iedereen mag een tuinschets, tuinontwerp of plantplan maken. Het is dus best moeilijk om een professionele ontwerper te vinden die bij je past. Een geschoolde tuinontwerper is vaak opgeleid met een MBO of HBO studie en heeft daarnaast veel ervaring met de grote lijnen en harde materialen in een tuin. Een groenontwerper heeft daarnaast veel plantenkennis opgedaan, meestal via nascholing en veel persoonlijke ontwikkeling. Een aantal is gespecialiseerd in bijvoorbeeld Ecologische tuinen of onderhoudsvriendelijke tuinen. Het vak leer je eigenlijk pas echt goed in de praktijk. Voordeel is dat goed opgeleide tuinontwerpers zowel theoretisch als praktisch geschoold zijn. Maar welke ontwerper bij u past, is uiteindelijk heel persoonlijk.

Wat kost een tuinontwerp of groenontwerp?

De prijs van een beplantingsplan is vooraf lastig te geven. Uiteraard hangt het af van de oppervlakte van de borders, maar ook andere wensen zijn van belang. Bijvoorbeeld of er nog ingemeten moet worden en of een persoonlijk bezoek gewenst is. Uiteindelijk bedragen de ontwerpkosten maar een zeer klein deel van de totale aanlegkosten van de tuin. Vooraf investeren in een doordacht tuinplan levert bij de aanleg veel besparing op: in tijd, kosten en frustratie.
Hier kunt u daar informatie over vinden. Ook kunt u contact op nemen als u meer vragen heeft.

wat u van Groenerwaard mag verwachten

toekomstvriendelijk

Ik hou rekening met de impact op onze omgeving en de toekomst van onze aarde.

modern ambachtelijk

Ik ontwerp met persoonlijke aandacht en gebruik van moderne technieken, o.a. 3D tuinontwerp

bloemen, vlinders, vogels

Planten en dieren zijn belangrijk voor een tuin. Ze geven beleving, bloei en ecologisch evenwicht.

onafhankelijk en objectief

Ik adviseer objectief, heb geen banden met leveranciers. Maar wel een netwerk met professionals.

4-seizoenen aantrekkelijk

Niet alleen in de zomer, maar ook in voorjaar, herfst en winter kan de tuin aantrekkelijk zijn.

prikkelt de zintuigen

Kijken, ruiken, voelen, proeven en horen. De tuin kan met alle zintuigen beleefd worden.

allium met hommel ©Groenerwaard