‘We willen graag een onderhoudsvriendelijke tuin, misschien iets met grind ofzo.’
Zo begint vaak een kennismakingsgesprek met nieuwe opdrachtgevers. Natuurlijk probeer ik met hun wensen mee te gaan. Maar soms hebben ze geen idee van het gevolg van hun keuzes. Mensen die me kennen, weten dat ik liefhebber ben van onderhoudsvriendelijke groene tuinen. Ik ben er van overtuigd dat je een makkelijke tuin kunt maken met veel groen erin. Sterker nog, ik denk dat sommige groene tuinen minder onderhoud vragen dan de zogenoemde ‘grindbakken’.
Grind kan trouwens prachtig staan in een tuin. Het kan een goede overgang opleveren tussen verharding en groen. Het kan mooi passen bij de stijl van het huis, zoals een boerderij. Het kan een prima oplossing zijn op zakkende gronden zoals veen. Maar is het onderhoudsvriendelijk? Vaak niet. Het eerste jaar is het nog leuk en mooi. Maar al gauw weten de zaadjes van gras, rode klaverzuring en paardenbloemen op die lekkere warme plekjes tussen het steen te ontkiemen. Gif spuiten wordt gelukkig door bijna niemand meer gedaan. En wie kent nog de oplossing van onze grootouders, het wekelijkse rijven? Gevolg: een onverzorgde tuin of heel veel werk. Een creatieve oplossing kan ook, laat het gras op het grind groeien, maai het wekelijks mee met het gazon en met een paar jaar heb je een strak groen pad.
Groene tuinen vragen het eerste jaar vaak wel wat meer aandacht. Maar als de goed gekozen planten eenmaal aaneengesloten groeien, maakt het meeste onkruid weinig kans meer. Een die ene lastpost die er af en toe toch tussendoor komt valt in ieder geval veel minder op dan tussen het grind en is er zo uitgetrokken.
Het bewijs? de foto’s zeggen genoeg!
(p.s. Die rode grindbak op de foto is van de tuin bij ons nieuwe huis. Ik kan me dus helemaal uit gaan leven om hier ook weer een groen paradijsje te gaan maken.)