GROENE PLANNEN VOOR TUIN | PLANTEN | ERF | PARK | STAD | PLANT

bloemweide © groenerwaard

Hoe haal ik mos uit m'n gazon

Iedere Nederlander met een tuin lijkt vandaag de tuin in te gaan. Aan de drukte bij de tuincentra te zien, gaan veel mensen vandaag therapeutisch naar buiten om te corona-klussen.
Even lekker genieten van zon en groen. Als we dan toch thuis moeten blijven, dan in ieder geval in een fijne tuin.

mos in m’n gazon
Voor alle tuinmannen die al klaar staat met de verticuteehark om het mos uit het gazon te halen: lees hier eerst verder.

Ik zeg het gelijk maar: niet doen.
Door de messen diep door je grasmat te halen, beschadig je de gezonde wortels. Hiermee verzwak je het gazon. En bovendien komt in al die open plekken juist weer nieuw onkruid op.

Lekker praten, hoor ik je denken, maar ik zit met een gazon vol met mos….

Mos in het gazon groeit vooral op zure, vochtige en schaduwrijke plekken. Het begint te groeien bij een temperatuur boven de 7 graden. Gras houdt juist van een voedselrijke luchtige bodem en begint te groeien vanaf ca. 10 graden. Als je een gazon met veel gezond gras wilt, moet je dus zorgen voor een goede, gezonde en voedselrijke bodem.

Hoe houd ik m’n gras gezond?
Een beetje mos is  niet erg. Aan het begin van de winter lijkt het heel veel, maar als het warmer wordt groeit het gras er zo overheen. Bovendien zorgt mos ook nog voor humus en voeding voor het de grasmat.

Het Groenerwaard gazon stappenplan:

  • Af-en-toe gaatjes prikken in het gazon. Dan komt er lucht bij de wortels. Wil je dit helemaal goed doen, dan zijn hier zelfs speciale prikschoenen voor te koop. Super handig (en grappig om te zien).
  • Twee keer per jaar -niet te veel- kalk strooien. Bij voorkeur aan het eind van de winter in februari/maart en aan het eind van de herfst in oktober/november. Niet gelijk kalk en mest strooien, dat werkt tegen elkaar in.
  • Als het gazon weer begint te groeien -meestal eind maart- kan je mest gaan strooien. Gebruik een organische meststof (gedroogde koemestkorrels). Hier zitten zachte, langzaam werkende stoffen in, die lang doorwerken. Kunstmest verbrandt gras en werkt maar kort en hevig. Aan het begin van de zomer nog een keer herhalen. In het najaar het gazon niet meer mesten.
  • En ook belangrijk: het gras niet te kort maaien. Tussen de 4-5 cm is optimaal. Als je gras regelmatig maait, kan je het maaisel gewoon laten liggen (dit heet mulchen). Dit is weer ideale voeding en scheelt weer werk. Let op: als het gras al wat langer geworden is kan dit niet meer omdat het dan niet meer verteert.

Ik heb nú mos in het gazon

Als je toch echt vandaag het mos kwijt wil: zet de messen niet te diep en haal alleen de bovenste moslaag weg zonder de grasmat te beschadigen.

Vooral: geniet van de tuin en het lekker buiten zijn. En als je klaar bent met het gazon: morgen volgen tips voor de border.